XX Hero | News | Denomination of new Fysio lettuce

News - 30-06-2024

Új saláta peronoszpóra törzset vettek hivatalos nyilvántartásba

2024. július 1-én a Nemzetközi Peronoszpóra Értékelő Szervezet (International Bremia Evaluation Board, IBEB) Európai Bizottsága hivatalosan bejelentette az új, Európában széles körűen előforduló saláta peronoszpóra törzs (Bl:41EU) regisztrálását.

Hivatalosan beazonosították az új törzset


A saláta peronoszpóra (Bremia lactucae, Bl) mind hajtatásban, mind szabadföldi termesztésben károsíthatja a saláta levelét, ezzel komoly termésveszteséget okozva. Az új rassz Európa szerte előfordul. Az IBEB-EU az idei nyár, illetve ősz folyamán további terjedésére számít, bár azt igen nehéz előre jelezni, hogy mely területek és milyen mértékben lesznek érintve.

A peronoszpóra-rezisztencia nemesítés Rijk Zwaan saláta nemesítési programjának egyik legfontosabb pillére. Termékspecialistáink szívesen adnak tájékoztatást saláta szortimentünkről és fajtáink ellenállóságáról.


(képaláírás: a Rijk Zwaan hollandiai kísérleti telepén több mint 500 saláta fajta célzott nemesítése folyik, különféle termesztési és éghajlati körülmények közé)

Rijk Zwaan erősen elkötelezett a kórokozókkal és a kártevőkkel szembeni integrált védekezés iránt, hogy fékezze azok gyors elterjedését. A rezisztenciák meghatározó szerepet játszanak ebben, mindemellett a cég javasolja a megfelelő növényvédelmi megoldások korlátozott alkalmazását is, hogy megakadályozzuk az új peronoszpóra törzsek kialakulását.Továbbá, megfelelő termesztés-higiéniai intézkedések, mint például a növénymaradványok, fertőzött növényi részek azonnali eltávolítása a termőterületről szintén segítenek a saláta-peronoszpóra terjedésének megakadályozásában.

International Bremia Evaluation Board-ról

A Nemzetközi Saláta Peronoszpóra Értékelő Szervezet (International Bremia Evaluation Board, IBEB) amerikai, holland és francia saláta nemesítő cégek, valamint a kaliforniai Davis Egyetem, a holland vetőmag minősítő szervezet (Naktuinbouw) és a francia vetőmag ellenőrző szervezet (GEVES) közös szakmai kezdeményezése. Feladata a saláta peronoszpóra kórokozó új törzseinek azonosítása, melyek komoly fenyegetést jelentenek az európai és amerikai saláta termesztés számára, valamint az egységes kommunikáció elősegítése a termelőkkel a nyilvántartott törzsekkel kapcsolatban. Az azonosítást és nyilvántartásba vételt a regionális IBEB bizottságok végzik minden földrészen.

További információkért kérjük látogasson el az IBEB honlapjára!