XX - Hero image - Rijk Zwaan_100 Years_CvdK_BGM_directie_familie2

Hírek - 01-07-2024

A Rijk Zwaan 100 éves fennállását ünnepli

Százéves fennállását ünnepli idén a Rijk Zwaan, az egyik legnagyobb nemzetközi gyümölcs- és zöldségnemesítő vállalat. 1924-es alapítása óta a Rijk Zwaan több mint 100 országban tevékenykedő globális szereplővé vált. A 100 napon át tartó centenáriumi ünnepségek július 1-jén kezdődtek, pontosan azon a napon, amikor a vállalatot eredetileg alapították.

"100 évnyi vállalkozói és innovációs tevékenység alapján már elmondható, hogy a Rijk Zwaan nagy hatással van az emberiség jövőjére" - mondta Jaap Smit királyi megbízott a nemesítőcég centenáriumi ünnepségsorozatának hivatalos megnyitóján.

Ben Tax, a Rijk Zwaan egyik igazgatósági tagja így nyilatkozott: "Nagy örömmel fogadjuk ezt a címet. Ez az elismerés a társadalmi megbecsülés szimbóluma, és kiemeli vállalatunk hosszú történetét. Ez a legmagasabb szintű elismerés minden résztvevőnek kijár, hiszen mindenekelőtt az emberek jelentik a Rijk Zwaan szívét és lelkét".

Növekedés a vállalat történelme során

A vállalat hosszú története akkor kezdődött, amikor az alapító, Rijk Zwaan úr 1924-ben Rotterdamban megnyitotta vetőmagboltját. A minőségre és az újításra való összpontosítása a siker receptjének bizonyult. Az első négy évtizedben a hangsúly a hollandiai kertészeti piacon volt, de fokozatosan nőtt a szomszédos országokba irányuló export. 1964-ben megnyílt az első leányvállalat Németországban. Ezt követte 1982-ben a Rijk Zwaan France. Az 1990-es évektől kezdve a vállalat gyorsabban terjeszkedett, mint azt bárki is gondolta volna. Magyarországon 1992 óta van jelen leányvállalata, a Rijk Zwaan Budapest Kft révén. Ma a Rijk Zwaan már több, mint 4000 embert foglalkoztat, több, mint 100 országban van jelen több mint 30 leányvállalatával a világ minden táján. A központ azonban továbbra is Hollandiában található.

Pozitív társadalmi hatás

A világ népességének növekedése miatt, különösen Afrikában és Ázsiában, a gyümölcsök és zöldségek iránti kereslet továbbra is növekedni fog.

A Rijk Zwaan a helyi éghajlati viszonyokhoz, termesztési módszerekhez és fogyasztói preferenciákhoz igazodó gyümölcs- és zöldségfajták nemesítésével elébe megy ennek a trendnek.

Tanzániában például már 15 éve kifejezetten az afrikai piacra nemesítenek, manapság pedig egyre inkább a délkelet-ázsiai piacra koncentrálnak a vietnami telephelyről. Magyarországon is folyik nemesítés a felgyői kísérleti kertben, és a külső helyszíneken beállított kísérletek során gondosan tesztelik a különböző fajtákat a hazai viszonyok között is. Marco van Leeuwen, az igazgatótanács tagja kifejtette: "Célunk, hogy a helyi fajták nemesítésével lehetőséget kínáljunk a termelőknek a magasabb terméshozam elérésére. Az értékesítés fellendítése céljából pedig összekötjük őket a feldolgozó vállalatokkal és a kiskereskedőkkel. Végeredményben így több ember juthat friss és egészséges gyümölcsökhöz és zöldségekhez. A Rijk Zwaan vetőmagok nemcsak a sikeres termesztés kiindulópontját jelentik, hanem a szélesebb körű lehetőségeket és lehetőségeket is kínálnak."”

Folyamatos innováció

Nap mint nap emberek milliói fogyasztanak a Rijk Zwaan magjaiból termesztett gyümölcsöket és zöldségeket. Ez a felelősség arra ösztönzi a vállalatot, hogy ügyfelei és ellátási lánc partnerei érdekében a jövőre koncentráljon, és folytassa a kutatásokat. "Nemrégiben kiterjesztettük tevékenységünket a trópusi növények nemesítésére. Brazíliai nemesítő létesítményünkben olyan gyümölcs- és zöldségfajtákat választunk ki, amelyek forró és párás, időnként heves esőzésekkel tarkított éghajlaton is jól érzik magukat" - mondja Kees Reinink, az igazgatótanács tagja.

Emellett a Rijk Zwaan nemrég Hollandiában új bogyósgyümölcs-termesztési létesítményt nyitott, ahol szamócát, szedret és málnát nemesítenek. Kees Reinink hozzáteszi: "Ez egy újabb példa arra, hogy továbbra is új utakat keresünk és új területeket járunk be."”

A következő évszázad első napjai

A "haladás" mottója mára már beépült a Rijk Zwaan génjeibe. Az innovációra és a fejlődésre összpontosítva a vállalat továbbra is újító szemléletet követ. Az igazgatótanács tagjai köszönetet mondanak minden alkalmazottnak, ügyfélnek és ellátási lánc partnernek az eddigi sikerekhez való hozzájárulásukért, és várakozással tekintenek az együttműködés és a növekedés további gyümölcsöző évei elé a következő évszázad során is.