XX | Hero | VI24 | Cauliflower paxton

News - 26-03-2023

A Paxton RZ F1 megbízható választás a gyökérgolyvával fertőzött térségekben

A karfiol népszerű zöldségféle, amelyet szinte minden kontinensen termesztenek, a gyökérgolyva azonban számos régióban jelentős terméskiesést okoz. A Rijk Zwaan gyökérgolyva ellenálló, nyári termesztésre javasolt Paxton RZ F1 fajtájával megoldást kínál a termelőknek. „A karfioltermelők biztonságban érezhetik magukat, hisz kiszámíthatóan betakarítható és több piaci szegmensben értékesíthető fajtát termelhetnek.” – mondja Jevgenyij Novoselov nemesítő.

Teljes termésveszteség

A gyökérgolyva (Plasmodiophora brassicae), amely különösen a káposztaféléket károsítja, évtizedek óta jelen van. Minden kontinensen előfordul, és jelenleg a teljes termőterület 10%-át érinti. Michael Kreitz, a Rijk Zwaan karfiol termékkoordinátora szerint ezzel a betegséggel nehéz megbirkózni: ha a kórokozó a talajba kerül, az nagy gondot jelent a termelőknek. „A súlyosabb esetek teljes termésveszteséget okozhatnak, ezért a gyökérgolyva ellenálló karfiol fajta már régóta várt fejlesztés volt.” – mondja Kreitz Úr.

Az első fajta Pb Defense logóval

Amikor 18 hónappal ezelőtt piacra került, a Paxton RZ F1 volt a Rijk Zwaan első olyan karfiol fajtája, amely magas szintű rezisztenciával (HR) rendelkezett a Pb:0, Pb:1 és Pb:3 gyökérgolyva rasszokkal szemben. A Pb Defense logónak köszönhetően minden HR rezisztencia szintű fajta könnyen beazonosítható. Jevgenyij Novoselov szerint ez a fajta igazi áttörést jelentett. „A nemesítés összetett és intenzív folyamat volt, amely több mint egy évtizedig tartott, de ez ahhoz képest, hogy a káposztaféléknek hosszú a termesztési szezonjuk, egészen gyorsnak számít.” – mondja a szakember.

A Paxton RZ F1 a gyakorlatban is bizonyítja értékét

Az elmúlt hónapokban a Paxton RZ F1 a gyakorlatban is bizonyította értékét. „A termelők megtapasztalták, hogy a Pb Defense fajta drasztikusan csökkenti a fertőzés kockázatát. Fényképekkel is tudjuk illusztrálni, hogy milyen különbségek vannak. Egy gyökérgolyvával fertőzött területen a kórokozóra érzékeny fajta mindössze 20%-ban volt betakarítható. A Paxton RZ F1 folyamatosan és erőteljesen növekedett, ami 85%-os betakaríthatóságot eredményezett. Ez biztonságot nyújt a termelőknek.”  - hangsúlyozza Michael Kreitz.

Megbízható betakarítás – rugalmas értékesítés

A betakarítás megbízhatóságának köszönhetően egyre több termelő választja a Paxton RZ F1 fajtát, többek között olyan kulcsfontosságú régiókban, mint Brazília, Németország, Lengyelország, Portugália, Skandinávia, Ausztrália és az USA. Jevgenyij Novoselov hozzáteszi, hogy a Paxtonnak számos egyéb előnye is van, mint például a rózsa súlya, valamint a tény, hogy széleskörű értékesítési lehetőségeket kínál: „A Paxton RZ F1 egy nyári és őszi időszakban termeszthető - időjárástól és területtől függően 77-97 napos tenyészidejű - fajta, amely frisspiaci és feldolgozóipari célra egyarán alkalmas. Az értékesíthetőség effajta rugalmassága nagy előnyt jelent a termelők számára.” – emeli ki Novoselov Úr.

Új Pb Defense fajták a láthatáron

A Paxton RZ F1 követőjeként a Rijk Zwaan jelenleg a PD Defense-szel felvértezett karfiolfajták széles körét teszteli.
„Arra számítunk, hogy hamarosan újabb nyári fajtát tudunk bemutatni a piacon, ugyanolyan betakarítási megbízhatósággal, viszont rövidebb tenyészidővel. Dolgozunk az őszi-téli termesztésre alkalmas Pb Defense fajtákon is.” – mondja a nemesítő.

A Paxton RZ F1 tulajdonságai dióhéjban

• karfiol kora nyártól őszig

• hófehér szín, jó öntakarás

• tömör, fajsúlyos rózsák

• megbízható minőség változó körülmények között

• könnyű rózsaképzés, csekély termesztési veszteség

• frisspiacra és feldolgozóipar számára egyaránt

• évszaktól és területtől függően 77-97 napos tenyészidő

• magas szintű ellenállóság a Pb: 0,1,3 rasszokkal szemben.