RZNL240621_105_Opening Breeding Station Berries

Hírek - 24-06-2024

Új bogyósgyümölcs nemesítési telephelyet avattak Hollandiában

A Rijk Zwaan legújabb nemesítői üvegházának megnyitójáról jelentkezünk a hollandiai Dinteloordból. Ez a létesítmény az új bogyósgyümölcs-fajtákkal kapcsolatos kutatások színhelyéül szolgál majd.

Az új üvegház fejlett klímavezérléssel, energiahatékony rendszerekkel és fenntartható módszerekkel rendelkezik, amelyek optimális feltételeket biztosítanak az egész éves kutatáshoz és nemesítéshez. A létesítményt hivatalosan június 21-én, pénteken nyitották meg.

Hivatalos megnyitó 

 Az ünnepélyes megnyitón a Rijk Zwaan munkatársai és a kivitelező partnerek vettek részt. Minden vendégnek lehetősége volt arra, hogy körbejárja az üvegházat. 

 "Az új nemesítési üvegház jelentős előrelépést jelent a gyümölcs- és zöldségnemesítésre vonatkozó új célkitűzésünkben" - mondta Michiel Zwaan, a Rijk Zwaan bogyós gyümölcsökkel foglalkozó növénytermesztési vezetője. "Ez a létesítmény lehetővé teszi csapatunk számára, hogy egész évben optimális körülmények között végezzen kutatásokat, felgyorsítva ezzel új bogyósgyümölcs-nemesítési programunk fejlesztését." 

 Új bogyósgyümölcs nemesítési program  

A Rijk Zwaan 1924-es alapítása óta foglalkozik zöldségnemesítéssel. Tavaly a vállalat hivatalosan is elindította bogyósgyümölcs-nemesítési programját, amelynek célja, hogy új szamóca, szeder és málnafajtákkal bővítse termékkínálatát. 

Pieter Egelmeers nemesítési vezető elmagyarázza: "A bogyós gyümölcsöket hagyományosan nem magról, hanem vegetatív módon szaporítják. Nemesítési programunkban mindkét szaporítási módszerrel dolgozunk. A kutatás, nemesítés és vetőmagtermesztés terén szerzett ismereteinkre alapozva reméljük, hogy új és innovatív szamóca-, szeder- és málnafajtákat hozhatunk forgalomba, amelyek hozzáadott értéket jelentenek a termelők és az értékesítési lánc más szereplői számára."