HU | Hero | VI24 | News | Becsey

Stories - 31-07-2019

Szélsőségek közepette

Aki a kertészkedésből él, megszokhatta, hogy az időjárással folyamatosan harcolni kell. Ha néhány hetes időtávokat nézünk, akkor klímánk nem nagyon tér el a sokéves átlagtól. Azonban nap, mint nap megélve a változásokat, tulajdonképpen folyamatosan a szélsőségek jellemzik az időjárásunkat.

Szélsőségek közepette

"Jómagam húsz éve foglalkozom saláta termesztésével. Megszoktam már, hogy bizonyos dolgok hatásait tompítani bár tudom, teljesen elhárítani nem mindig. Úgy gondolom, hogy a siker záloga Magyarországon elsősorban abban rejlik, miként készült fel a kertész a szélsőséges időjárásra, mennyire képes annak hatásait előrelátva kivédeni vagy utólag kezelni.
A kertészt érintő másik jelentős szélsőség maga a piac hullámzása. Az uniós csatlakozás után hajlamos voltam magam is elfogadni, hogy az egész éves ellátás kialakulásával oda lettek a primőr árak. Az utóbbi néhány év azonban rácáfol erre. Továbbra is fontos a koraiság, a korai terméshányad, exportpiacaink is elsősorban a szezon kezdetén nyitottak a magyar áru fogadására. A termesztésem is erre az időszakra koncentrálódik.



Húsz év intenzív termesztésének tapasztalata mondatja velem, hogy alapvető a precíz agrotechnológia, de a termesztésnek van egy másik sarkalatos pontja – a fajtaválasztás!

Az Rijk Zwaannal már a kezdetektől együtt dolgozunk. Az elején a mi kertészetünkben teszteltük a fajtajelölteket. Mióta RZ saját kísérleti- és nemesítő állomással rendelkezik Felgyőn, azóta rendszeresen látogatom az ottani szelekciós kísérleteket, ahonnan közösen választjuk ki a nekem is tetsző, a piaci igényeknek megfelelő fajtajelölteket. Ez az első lépés a fajta megismerésére. A következő két évben a kiválasztott fajták nálam is tesztelésre kerülnek, ahol már a helyi sajátosságokra és a technológiára adoptálva szűrjük azokat. Ha sikeresek vagyunk, akkor két-három évenként egy-egy új jelölt válhat fő fajtává.
Ez azt jelenti, hogy ilyen sűrűn váltunk fajtákat? Természetesen nem! Pont a szisztematikus válogatásnak, a kontinentális-mediterrán, kelet-közép-európai viszonyok közé célzott nemesítésnek megfelelően találunk olyan fajtákat, amelyek többéves termesztésben maradhatnak. Én is vallom, hogy győztes csapaton ne változtass! Váltásra csak akkor érik meg a helyzet, ha biológiai oka van (például Bremia új változat elleni rezisztencia hiánya) vagy a piaci igények változnak (például kompaktabb fejméret kell a csomagoláshoz) vagy az új fajta rendelkezik a korábbi fő fajta legfontosabb tulajdonságaival és néhány értékmérő (elsősorban hozam vagy megbízhatóság) tulajdonságban egyértelműen jobb.

Hova jutottunk el húsz év alatt a közös munkában? A korai évek fajtáival már nem lehetne eredményes termesztést folytatni! Hatalmas az előrelépés a fajták magszárba indulási hajlamának csökkenésében, kórtani ellenállóságában (elsősorban Bremia), a hozamban és a legfontosabban: a fajták stressztűrésében.

Mire van szükség ehhez? Világszínvonalú nemesítői munkára, kiváló szelekciós lehetőségekre és képzett, nagy tapasztalatú területi emberekre, akik pontos termesztési tanácsokkal segítenek, ismerik a kertész kívánságát és lehetőségét, akár korlátait is. A Rijk Zwaan ilyen!